Lars logotypeLabradoren Goffe


  

SRF:s grundkurser


Grundkurs 1 - tilldelning

Kurstid: 6 - 22 september 2004
Kursansvarig: Gunilla Thylander, Kurs & support Iris Hundskolan AB
Plats: Björklunden Övergård, Sollefteå

Jag och Goffe deltog i tilldelningskursen enligt grundkonceptet. Det innebär två veckor i Sollefteå och en tredje vecka på hemorten tillsammans med den instruktör man blir tilldelad.


Min instruktör


Goffe är dresserad på Kustmarkens Hundtjänst AB i Ljungs Kile av Carina Jönsson. det var också hon som blev vår instruktör under samträningen. Jag kände detta som en stor lättnad eftersom jag har två dåliga erfarenheter bakom mig där instruktörerna inte har känt till något om hunden. Jag tycker att det är en självklar rätt att få så många detaljer om hunden som det bara är möjligt. Detta förutsätter att hundens dressör också är den som introducerar den nya föraren/ledaren.

Nytt vid den här tilldelningen, jämfört med de tre tidigare jag deltagit i, var att den vita selen inte användes de första dagarna. Det tycker jag är en bra nyordning. Selarbetet bygger på förtroende och det måste man vinna. Det kan man aldrig få!
Läs programmet för grundkurs 1 här.


Fotografi från 2004: Gruppfoto GK1


Grundkurs 2 - uppföljning 1

Grundkurs två äger numera rum i förarens hemmamiljö och den ska erbjudas föraren efter ca 6 månader. Tanken är att diskutera konkreta problem där de finns, dvs där ekipaget faktiskt lever och verkar.

Bengt Borg, Kurs & support Iris Hundskolan AB kom till Trelleborg den 1 juni 2005. Via telefon hade jag förberett honom på de problem jag upplevde. Vi gick en rejäl runda på stan, via veterinären och frisören. Goffe arbetade verkligen bra och skötte sig väl även inne hos veterinären, där jag passade på att väga honom, och hos frisören medan jag blev klippt. I rundan var också rastning under hopp&lek inlagd. Där kunde Bengt Borg se de problem jag beskrivit och han konstaterade faktum. Men under några få timmar löser man inte problemet med en matglad labbe som har en överdrivit intresserad nos. Jag fick en plåtburk med skrammlande innehåll, som jag skulle försöka slänga så nära Goffe som möjligt när han vägrade lyssna på mina lockrop. En fungerande metod för den seende, men efter två gånger på egen hand försvann burken med vidhängande lina i ett buskage!

Jag har all respekt för Bengt Borg och hans kunskaper. Menn jag tycker likväl att det skulle ha varit mer värdefullt att Goffes dressör stått för uppföljningen. Det är hon som har den gedigna kunskapen och det är hon som kan läsa signalerna, även de minsta och mest svårtydda. Därmed inte sagt att vi säkert skulle ha hittat en lösning på de problem jag uplever.


Grundkurs 3 - uppföljning 2

Kurstid: 6 – 10 mars 2006
Kursansvarig: Gunilla Thylander, Kurs & support Iris Hundskolan AB
Plats: Solhaga Majenfors, Markaryd

I ett fantastiskt vinterlandskap genomfördes grundkurs 3. Riktigt kallt blev ändå till sköna dagar i den allt varmare vårsolen. Ackompanjerad av kall knirrande snö under de grova skosulorna, gick gruppen hinderbana, gjorde olika dressyrövningar och antydan till stadsmiljö i Markaryd. Fast, tillfälle till härligt pulsande i snödrivorna roade nog hundarna mest! SRF:s veterinär Marie Nolén passade också på att visitera hundarna och vaccinera dem.
Läs kursprogrammet för grundkurs 3 här.


Fotografi från 2006: Gruppfoto GK3


Och sen då...


I och med grundkursernas 3 steg, är ledarhundsverksamhetens kursutbud slut. Väljer man att vara medlem i Föreningen Sveriges Ledarhundsförare, SLHF finns en möjlighet till fortbildning. annars är det upp till den enskilde att söka kunskap på egen hand. Kunskap har alltid ett "bäst före datum" - en samming som gäller för alla!Vill du läsa en liknande sida om någon av mina andra hundar? Klicka på nedanstående länkar!

Caddy.
Oskar.
Obina.
Goffe.Copyright LB kontakt
Till www.larsbillgren.se