Lars logotypeMobile Speak


  

Skärmläsaren Mobile Speak


Talsynteser från Nokia

Alla Symbian-9 telefoner innehåller en talsyntes från Nokia. Nokias röst används främst för att läsa upp namnet på den som ringer. Det kräver emellertid att den som ringer finns som en kontakt i din adressbok. I en del senare telefoner finns också en funktion där Nokias röst läser upp ett inkommande SMS. I dessa telefoner finns en något bättre röst som kallas Nokia HQ. Bägge de här två tjänsterna sker utanför programmet Mobile Speak.


Nokia talsyntes och Mobile Speak

Mobile Speak kan använda Nokias talsyntes. Det innebär att du kan använda Mobile Speak utan andra externa talsynteser och det innebär att du får något som liknar tal i din telefon direkt vid instalationen av Mobile Speak. Det finns en konflikt mellan ljudkretsarna, som gör det svårt för externa talsynteser att fungera när du talar i telefonen. Därför kopplas Nokias TTs automatiskt in så att du kan bläddra bland dina kontakter, kalenderposter osv medan du har ett pågående telefonsamtal.


Nokia standard kontra Nokia HQ

Telefonens språk kommer att påverka vilken Nokia-röst som pratar i din telefon. Initialt väljer du således inte röst. Normalt hör du tämligen omedelbart om du har den enklare eller mer högkvalitativa rösten. De telefoner som har stöd för HQ-röster är också utrustade med en inställning för volym och hastighet för rösten. De inställningarna hittar du i telefonens meny:
Meny / Verktyg / Inställningar / Telefon / Tal.


Flera Nokia röster

Har du en telefon med en HQ-röst, kan du också kostnadsfritt hämta hem fler röster från Nokias hemsida. Klicka på länken:
Nokias fria HQ-talsynteser.

Det finns bara en svensk röst och eftersom den redan finns i din telefon, finns ingen anledning att hämta den igen. men vill du leka med några av de andra språken är det fritt fram. tänk på att du måste hämta hem både språkfilen och den röst du vill ha. Det innebär att du hämtar exempelvis den engelska språkfilen för att få det engelska språkets regelverk. Därefter hämtar du den engelska röst, eller de röster som du vill ha tillgång till. Samma sak gäller för andra språk.

OBS!
Du kan inte installera HQ-röster på en telefon som inte har en sådan röst från början!Copyright LB kontakt
Tillbaka till Mobile Speak guiden