Lars logotypeMobile Speak


  

Tangentbordets tangenter


Tangentkommandon för Kartor 3.03 och 3.04

Med Mobile Speak i din Symbian telefon, har du världen i din hand via weben. Nu kan du också kontrollera var du är i världen och få hjälp med att hitta både hit och dit! Svaret heter "Kartor", eller Nokia OVI Maps.


Enkel guide för programmet Kartor

Du hittar programmet Kartor via menyn i din telefon. Beroende av vilken modell du har finner du programet på lite olika vis. I en del telefoner finns det direkt i huvudmenyn, medan andra gömmer det under exempelvis menyalternativet Program. Den som letar han finner...!

När du öppnar programmet, försöker det koppla upp sig mot internet. Efter någon sekund visar sig programmets meny, som består av ett antal ikoner som är fördelade på 4 rader. Du hamnar alltid på den femte ikonen, "Kör", när du kommer till menyn. Bläddra mellan ikonerna med pil-tangenterna. Mobile Speak komer att läsa vad de betyder.

De mest intressanta ikonerna är:

 • Min position. Ikonen öppnar kartan över akuellt område och visar din position. Mobile Speak kommer att läsa upp den för dig och beroende av dina val i Konfigurera Mobile Speak, Flik nr 7 Kartor, kan Mobile speak läsa förändringarna när du rör dig. Du kommer också att kunna höra positionen om du vandrar omkring i kartan med piltangenterna, alternativt flyttar runt på en pekskärm. Kortkommandon som nämns nedan, kommer att kunna ge viktig information. Trycker du siffran "0", hamnar du på din aktuella position igen om du vandrat omkring med pilarna.
 • Sök. Öppnar en dialog där du kan skriva in en sökterm. Det kan vara en gata, en restaurang eller en park. Avsluta med "Enter" och du får upp en lista över matchande träffar som du kan bläddra bland. Istället för att söka på en text, kan du direkt bläddra med pil ner, och få upp en lista över olika kategorier. Visa de på kartan och spara sedan positionen eller välj en guidning till platsen via antingen gång- eller körläge.
 • Favoriter. Ger dig en enkel möjlighet att sätta en punkt på kartan för dina personliga favoritplatser.
 • Gå. Du får upp 3 val. De är "Gå hem", "Välj plats" och "Karta". Väljer du "Gå hem", kommer programmet att skapa en rutt till din hemmaposition. Mobile Speak kommer att berätta för dig medan du går hur rutten är tänkt. Programmet Kartor kan ställas in så att en Nokia-röst ger en detaljerad sväng efter sväng information. Du får både avstånd och riktningsanvisningar. Just kombinationen med Mobile Speaks uppläsning av skärminehållet och Nokia-röstens anvisningar ger dig en bra navigeringshjälp. Tänk bara på när du valt en guidad tur med OVI Maps röstvägledning, att Mobile Speak och OVI Maps röster inte är helt överens. Kom då ihåg att Mobile Speak uttalar den aktuella informationen på bildskärmen, medan OVI Maps vägledning bygger på den en bilförare oftast behöver. Dvs, för att chauffören ska hinna svänga, måste informationen komma innan det är dags att vrida på ratten. Så, när OVI Maps säger "Sväng till höger nu, in på Nygatan" innebär uppmaningen "nu" att du ska svänga när det är lämpligt. Lämpligt är kanske om 20 eller 30 meter, och det är denna information om hur långt det är till den faktiska svängen som Mobile speak meddelar eftersom det är så det står på skärmen.
 • Kör. Väljer du ikonen "Kör", ger den dig ungefär samma möjligheter som ikonen "Gå".
 • OVI Maps inställningar. Från programmets meny, väljer du Vänster Väljarknapp. Här hittar du alternativ för att välja inställning för både Gång- och Körläge och vilken din hemmaposition ska vara.


Kortkommandon när du är i Gång- eller Kör-läge

OVI Maps har några fördefinierade kortkommandon för både kartläge och för Gång- och Körläge. De här kommandon är beskrivna i deltalj i Nokias egen Användarmanual.

Mobile Speak kompletterar OVI Maps kommandon och ger en utökad information. De viktigaste kommandon finns i listan här nedan. Du som använder en pekskärm, rekommenderas att använda Touch-metoden "Knappsats".


 • 1: I Gång/Kör-läge, Mobile Speak-kommando för att säga nästa sväng. I Kart-läge, OVI Maps-kommando för att ändra karttyp. Välj mellan Satellit, eller Terräng.
 • 2: I Gång/Kör-läge, ett OVI Maps kommando för att spara aktuel position.
 • 3: I Gång/Kör-läge, ett OVI Maps kommando för att söka via kategorier.
 • 4: I kartläge, OVI Maps kommando som roterar kartan moturs. Mobile Speak kommer att säga kartans nya läge i förhållande till nord. Antingen som kompassriktning eller i grader, beroedne av val i Konfigurera Mobile speak Flik 7. I Körläge, ett OVI Maps kommando som repeterar senaste talade köranvisning.
 • 5: I kartläge, OVI Maps kommando som ställer in kartan mot norr. Mobile Speak kommer att säga den nya riktningen, antingen som ;Nord" eller "grader" beroedne av vilket val du gjort i Konfigurera Mobile Speak Flik 7. I Gångläge, ett Mobile Speak kommando som uttalar kartans läge i förhållande till nord.
 • 6: I kartläge, OVI Maps kommando som roterar kartan medurs. Mobile Speak kommer att säga kartans nya läge i förhållande till nord. Antingen som kompassriktning eller i grader, beroedne av val i Konfigurera Mobile speak Flik 7. I Gång/Kör-läge, ett OVI Maps kommando som gör det möjligt att justera volymen för OVI Maps TTS. Använd pil upp/ner inom 5 sekunder för att öka respektive minska volymen.
 • 7: I Gång/Kör-läge, OVI Maps kommando för att lista ruttens referenspunkter.
 • 8: I Gång/Kör-läge, Mobile Speak kommando som uttalar återstående sträckan till målet, riktningen till målet eller bägge informationerna. Ett bra sätt för dig att kontrollera om du färdas i rätt riktning. På de flesta telefonmodeller är det klokast att välja alternativet både karta och riktning nord, för inställningen för målorienteringen i Konfigurera Mobile Speak Flik 7.
 • 9: I Gång/Kör-läge, OVI Maps kommando för att lista avstånd, tid och hastighet för den atuella rutten. Via Vänster Väljarknapp, kan du nollställa informationen. I kartläge, tar fram en en otillgänglig lista över OVI Maps kortkommandon i kartläget.
 • 0, återställer din position till den verkliga på kartan, om du vandrat runt med pilarna. Mobile Speak kommer att uttala positionens värde.
 • Radera, I kartläge, Mobile Speak kommando som uttalar den position som visas på kartan. Oberoende om det är den verkliga eller om du vandrat runt med pilarna. I Gång/Kör-läge, kortkommando för att uttala aktuell position oavsett om du ändrat kartans läge manuellt.
 • Stjärna. OVI Maps kommando för zooma in kartan. Mobile Speak kommer att säga det ungefärliga avstådnet i förhållande till skärmbredden.
 • Fyrkant. OVI Maps kommando för zooma ut kartan. Mobile Speak kommer att säga det ungefärliga avstådnet i förhållande till skärmbredden.
 • Pil upp-ner och höger-vänster. Vandra runt i kartan. Mobile Speak komer att läsa positionerna som dyker upp.
 • Enter. I kartläge, plockar fram en meny för den aktuella positionen i kartan. Du kan bland annat skapa en rutt till platsen, eller spara positionen som en favorit eller få fram en beskrivning av den.

i vissa lägen kan Mobile speak kommandot "Kommandotangenten + Fyrkant", ge viktig information om innehållet på skärmen. Exemplevis om riktning och avstånd till egentliga målet om du flyttat runt på kartan med pilarna.


Kända problem med Kartor

 • Informationen om vilken skala kartan visas i, fungerar inte på alla telefonmodeller, när du trycker "Stjärna" eller "Fyrkant". Det gäller speciellt för telefoner med version 3.04
 • Zoom ut-funktionen, "Fyrkant", fungerar inte ordentligt på Touch-skärmar, när du valt "Knappsatsmetoden".
 • I Gång/Kör-läget, pratar rösterna för OVI Maps och Mobile Speak samtidigt ibland. Det gäller speciellt när du använder Acapelas röster. Har du valt Nokia TTS eller en Nokia HQ-röst, kan det istället hända att OVI Maps och Mobile Speaks uppläsning kapar varandras uppläsning. Är detta ett problem för dig, kan du förhindra kollisionen genom att ställa in Mobile Speak så att kartförändringarna inte läses automatiskt.
 • Det finns några funktioner i huvudmenyn för OVI Maps som inte stöds. Det är ikonerna "Väder", "Händelser", "Lonely Planet" och "Michelin".
 • OBS! Det finns flera mindre utgåvor av både version 3.03 och 3.04 av OVI Maps. Code Factory har inte haft någon möjlighet att testa alla vaianter och det kan därför fortfarande finnas oupptäckta brister. Rapportera gärna om du hittar något fel. Tänk då på att vara noga med att berätta vilken telefonmodell, telefonens programversion och vilken version av OVI Maps du har installerad i din telefon.Copyright LB kontakt
Tillbaka till Mobile Speak guiden